Sabaton Open Air 2016

Sabaton Open Air är en musikfestival som sedan år 2008 hålls i Falun i Dalarna. Bakom festivalen står det svenska metalbandet Sabaton, som har sina rötter i just Falun. År 2015 var den åttonde upplagan av festivalen, och det var ett år som slog rekord på många sätt. Sammanlagt var det festivalens näst bästa år (bara år 2012 såldes fler biljetter, med runt 13 000 besökare totalt), något som var välbehövligt då intresset varit relativt svalt de två föregående åren. Det var dock med god marginal det år då flest biljetter sålts till publik från utlandet – fler än 30 olika länder representerades på festivalområdet Lugnet under augusti 2015.Rockbjörn-vinnare_2013_Sabaton

Festivalen är två dagar lång, och förutom Sabaton (som av förklarliga anledningar är festivalens stora dragplåster och huvudnumret) uppträder varje år en rad andra hårdrocksband och metalband på scenen. År 2016 kan festivalen locka med namn som Saxon, D-A-D, Therion, Hysterica, Equilibrium och Twilight Force. Den 15 februari kunde festivalarrangörerna dessutom bekräfta ytterligare tre band som kommer att uppträda på Lugnets festivalscen mellan den 18 och 20 augusti: Sorcerer, Thyrfing och Heidevolk. Än så länge är festivaluppställningen dock inte komplett, så om ditt favoritband inte har bekräftats än behöver du inte ge upp hoppet.

Det du kan vara säker på är i alla fall att få se Sabaton. Sabaton bildades redan 1999, och spelar rock i en genre som kallas power metal. Deras låttexter inspireras av olika historiska slag, många från andra världskriget och stormaktstiden i Sverige. Sabatons liveframträdanden uppskattas mycket av deras fans, då Joakim Brodén brukar berätta humoristiskt om bandets historia som mellansnack. Enligt Johan Erdemark, som har sett Sabaton live ett tjugotal gånger och varit på Sabaton Open Air alla åtta år hittills, levererar Sabaton alltid på scenen, ”så är det bara”. Han var år 2015 även imponerad av de övriga akterna på festivalen, då han tyckte att många överträffade sig själva.

Om du är ett stort fan av Sabaton, och skulle vilja visa det när du åker på festivalen, kan du beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com. Kanske vill du trycka ett meddelande till bandet, eller bara visa upp din favoritbild av dem?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *