Pudelrocken är en beteckning på både en musikstil och ett utseende. Soundet kan också kallas för glam metal, pop metal eller sleaze. Utseendemässigt definierades banden av mycket smink, tighta kläder, samt tuperat hår. Stilen har både hånats, men också hyllats i efterhand. Allt verkar gå i perioder kärleken till pudelrocken verkar aldrig vara för evigt död. I början av 90-talet kom dock en motreaktion till den väldigt teatraliska musikstilen, som många tyckte var fejkad och fånig. Motreaktionen landade i det vi idag kallar för grunge, som var en betydligt mer opolerad musikstil.
Teknisk skickliga musiker
Ingen kan dock förneka pudelrockarnas hitkänsla. Europes låt The Final countdown firar 30 år i år, och låten har för evigt svetsat sig fast i folks minnen från den här tiden. Det rör sig ofta också om väldigt skickliga musiker. De flesta med lite attityd och vilja kan starta ett punkband eller garagerockband. Ett pudelrockband ställer dock helt andra krav på till exempel sångförmåga. Den representativa falsettsången teknisk svår. Gitarrvirtuosen har också sin självklara plats i bandet. För att inte tala om alla timmar som måste spenderas framför spegeln för att få till rätt look.Det är inte konstigt att det kom en motreaktion.
Powerballader bra kommersiellt knep
Powerballaden är ett av de mest tydliga koncepten från den här eran. Hårdrocksballader helt enkelt. Det blev ett väldigt lyckat grepp för att få kommersiell framgång, och få en och annan hit på topplistorna. Kända exempe på sådana låtar är bland annat Scorpions ”Still loving you”, Europes ”Carrie”, ”To be with you”, med Mr Big, och ”Love bites” med Def Leppard. Powerballaden släpptes ofta som singel för att få mycket speltid på MTV, och för att få skivorna att sälja. Detta var en av anledningarna till att pudelrocken hade större kommersiell framgång än andra typer av hårdrock från den här tidsperioden.