Hårdrockens legendariska lookar

Bilden av den klassiska hårdrockaren brukar vara den av en långhårig man klädd i skinn och jeans, med ett smålortigt utseende och ett stöddigt flin. Hårmanen svallar fullkomligen över axlarna och ackompanjeras ofta av ett likvärdigt skägg eller en mustasch. En annan variant är den av glamrockaren, eller pudelrockaren som looken också kallats, där en mer sminkad och lite androgyn image eftersträvats.

Vad man än tycker om hårdrockens olika stilar går det inte att förneka att den är ganska så lättigenkännlig och karaktaristisk. Vissa går till och med så långt som att säga att kläderna gör hårdrockaren och att genren handlar lika mycket om utseendet som musiken. Om du vill satsa på din egen look kan du hitta en rabattkod till Rapunzel of Sweden för att få den perfekta hårdrockarstilen med den rätta kalufsen och med det visa vad du står för.

Trucker-stilen

Precis som med alla genrer finns det en myriad av underkategorier som ändå tillhör en gemensam attityd och stil. En sådan är trucker-stilen som sedan 60- och 70-talet gett många hårdrocksstjärnor ett utseende som lika väl passar motorcyklister eller lastbilschaufförer, därav namnet. En av de främsta representanterna var Lemmy Kilmister, Mötörheads legedariska frontman som av många anses vara rockens coolaste personlighet med sin hesa stämma och sitt rövarliv. En annan som länge körde looken med långt hår och mustasch var Metallicas James Hetfield, som idag har en betydligt mer trimmad stil.

Kostymrockaren

En annan populär stil är kombinationen av en stenhård look med en skräddarsydd kostym. Den tyska industrirockgruppen Rammstein syns ofta i den här klädseln, men också gamla legendarer som Black Sabbath med sångaren Ozzy Osbourne. Här representerar kostymen inte bara stil utan även makt och kontroll, där rockarna visar världen vem som verkligen är boss. Begå dock inte misstaget att tro att de kommer att uppföra sig på festen – bjuder du in dem är det helt på eget bevåg!

Sminkade hårdrockare

Inom den här kategorin finns det två stilar, nämligen skräckrockaren och glamrocken. Den förstnämnda looken inkluderar artister som Alice Cooper, Kiss och King Diamond där musikerna framställer sig i olika slags alter-egon, ofta med skräck och provokation i åtanke. Det här är en teatralisk make up som hör till scenen och foto-sessioner, medan gruppmedlemmarna själva ofta ser rätt normala ut privat.

Den andra smink-looken går ut på en stil som bärs mer eller mindre dygnet runt, där rockaren använder sig av läppstift och ögonskugga, rouge och nagellack. Kläderna är färgglada och glammiga, och håret är gärna tuperat och färgat. Mötley Crue, Hanoi Rocks och Cinderella tillhörde alla den här genren och även om de flesta band i kategorin inte längre är aktiva ser många av deras medlemmar i princip fortfarande likadana ut.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *