Nightwish – Sverige 2018

Ett mycket stort namn i världen av hårdrock, åtminstone i Europa, är symfoniska metalgruppen Nightwish. Gruppen startades en sommarkväll 1996, och bestod från början av tre medlemmar. Syftet var att endast skapa melodisk ”mood music”, med folklig känsla – inte alls de bombastiska, hårda melodierna ackompanjerade av djupa texter om saknad, äventyr och nostalgi de skapar idag. Dock blev det som det blev, och tur är väl det. Idag består gruppen av sex medlemmar, och trots att några medlemmar hoppat av och nya gått med, har gruppen inte förlorat sin gnista. De är starkare och mer populära än någonsin. Gruppen har sålt runt 7 miljoner album världen över och ses i ursprungslandet Finland som en metalikon.

Nightwish har under 20 år hunnit släppa 8 album, plus en EP som innehöll hitcovern ”Over the hills and far away”. Albumet ”Once”, som släpptes 2004, uppmärksammades internationellt och det var även då de kunde klassas som ett av de större metalbanden, något de givetvis även är idag. Ingen kan ha undgått att höra megahiten ”Nemo”, från albumet.

Senaste albumet, ”Endless forms most beautiful”, släpptes 2015, och singeln ”Elan” klättrade omedelbart högt upp på topplistor världen över, inte minst i hemlandet. Det är ingen tvekan om saken – efter att ha varit aktiva i över 20 år, är Nightwish är här för att stanna. Albumen och gigen hopar sig och de behöver sannerligen inte kontakta något rekryteringsföretag Stockholm eller någon annanstans heller, för den delen.

Under slutsnåret av 2017 meddelade bandet att de under 2018, skulle ge sig ut på en alldeles unik turné. Syftet med turnén skulle vara att uppmärksamma deras äldre material, som de inte spelat live någonsin eller på ett bra tag. Dock skulle givetvis lite nyare låtar spelas också. Turnén skulle komma att heta ”Decades” och varar i nio månader från mars – december 2018. Bandet har i skrivande stund turnerat i USA, och besökt ett flertal festivaler i Europa.

Det rådde ett tag tvivel om bandet skulle besöka Sverige eller inte – det brukar de göra men det är känt att det är svårt för dem att få tag på en bra arena. Nu har det sedan flera månader tillbaka varit klart att Nightwish besöker Partille utanför Göteborg! Datumet är spikat, den 2 november intar det Partille arena för att bjuda på en oförglömglig kväll. Biljetterna säljs på Eventims hemsida. Dock gäller det att passa på, i skrivande stundär alla sittplatser slutsålda och endast ståplatser finns att tillgå.

I samband med denna unika turné släppte Nightwish ett samlingsalbum, som även det kallas ”Decades”. På albumet återfinnes utvalda låtar från alla album Nightwish släppt – vissa omåtligt populära, andra sådana som inte fått lika mycket uppmärksamhet. Bandet själv sade att detta album är perfekt för nya fans, som är nyfikna på att höra hur Nightwish låtit genom åren utan att lyssna igenom alla album. ”Decades” släpptes i mars 2018.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *